Greselile frecvente pe care le faci in alegerea perdelelor si draperiilor

Recomandari de citit

Perdelele si draperiile sunt acele obiecte de decor care pot transforma radical infatisarea unei camere. La o prima vedere totul pare destul de simplu in alegerea materialului si a culorilor, dar cand le asezi la fereastra iti dai seama ca ceva lispeste si infatisarea incaperii nu este ea pe care ti-ai dorit-o.


Mai departe iti vom prezenta spate dintre cele mei frecvente greseli pe care le poti face cand alegi perdelele si draperiile casei tale.

Folosesti prea putin material

Daca nu este „plina”, o draperie pare inexpresiva si nici nu isi atinge scopul de a acoperi fereastra in intregime, oferind intimitate. Intodeauna dubleza cantitatea de material cand alegi draperiile casei tale, astfel incat cand le asezi sa poata forma mai multe falduri.

Regula de baza este ca draperia sa aiba de doua ori latimea ferestrei. Daca folosesti doua draperii laterale, asigura-te ca fiecare are cel putin latimea ferestrei pe care trebuie sa o acopere.

Draperiile sunt prea scurte

Ca sa arate bine, draperiile trebuie sa atinga pamantul. Daca sunt mai scurte chiar si cu cativa centimetri, vor avea un aer demodat. In plus, vor crea iluzia unei camere mai mici. Pe de alta parte, daca draperiile sunt prea lungi, vor aduna praf si te poti impiedica in ele.

Lungimea ideala pentru draperii este aceea in care marginea lor doar atinge usor podeaua. Fa masuratorile exacte pentru a avea draperiile perfecte si vei vedea diferenta.

Pui galeria prea aproape de fereastra

Este foarte important sa alegi cu grija locul in care montezi galeria, pentru ca acest lucru creeaza iluzia de spatiu mai mare sau mai mic. Daca montezi galeria pe perete, locul ideal este la 15 centimetri deasupra ferestrei.

Daca incaperea are tavanul inalt, poti monta galeria la jumatatea distantei dintre fereastra si tavan. Daca, dimpotriva, camera are tavanul jos, alege draperii care coboara direct din tavan, pentru a da senzatia de spatiu in plus.

Draperiile nu depasesc fereastra

Mai ales in cazul in care ai o fereastra mica, asigura-te ca galeria este cu cel putin 20 de centimetri mai lunga in ambele parti. Draperiile trebuie sa depaseasca marginile ferestrei, pentru a crea senzatia de spatiu si pentru ca fereastra sa para mai mare.

In plus, daca draperiile depasesc fereastra, pot fi trase suficient de mult in lateral pentru a lasa mai multa lumina sa treaca.

Galeria nu se potriveste cu materialul draperiei

Ai o galerie din lemn masiv si o draperie dintr-un material usor, diafan? Daca cele doua texturi nu se armonizeaza, aspectul general al camerei va avea de suferit. Alege intotdeauna materiale care merg bine impreuna.

Daca optezi pentru draperii opulente din catifea sau brocart, combina-le cu galerii din lemn sau metal. De niste galerii subtiri si simple poti atasa, in schimb, draperii din materiale usoare.

Alegi culori neutre, terne

Nu iti fie teama de culorile indraznete sau de imprimeurile cu impact vizual puternic. Draperiile pot fi pata de culoare dintr-o camera, iar o culoare vibranta sau o textura interesanta vor da un plus de personalitate ferestrei.

Poti combina doua culori complementare, pentru un contrast puternic si dinamic, sau nuante neutre (alb crem, ivoriu) cu unele intense (rosu bordo, verde salvie).

7. Nu apelezi la serviciile unui croitor
Indiferent daca alegi perdele si draperii gata facute, sau cumperi materiale din care le croiesti, felul cum decorezi ferestrele este extrem de important pentru aspectul camerei.

Daca vrei draperii bogate, ample, cu multe falduri, este putin indicat sa le cosi tu acasa. Apeleaza la serviciile unui atelier de croitorie care poate face finisajele perfecte.

Asadar, pentru a obtine o o amenajare plina de stil si rafinament tine cont de sfaturile noastre si evita greselile de mai sus.

{{clean2}}
{{clean3}}

Ultimele articole publicate

Mai multe articole similare